Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Εφημερίδα Παρατηρητής Θράκης-Γ. Φουντουλάκης: «Να αλλάξουμε τη βούληση και το προφίλ των κρατούντων»

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης βρέθηκε κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Γιώργος Φουντουλάκης. Στα πλαίσια της περιοδείας του ο κ. Φουντουλάκης επισκέφθηκε και την Κομοτηνή και συγκεκριμένα συναντήθηκε με εκπροσώπους των Σωματείων «Ηρόδικος» και «Περπατώ» και είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης ΑμεΑ.
Στις δηλώσεις του ο κ. Φουντουλάκης έκανε λόγο για μία πολύ δύσκολη περίοδο την οποία βιώνουν οι άνθρωποι με αναπηρίες στην Ελλάδα, οι οποίοι, όπως είπε, αποτελούν την πιο ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού μαζί με τους ηλικιωμένους, τους ανασφάλιστους και τους ανέργους που υποφέρουν από την κρίση. Άσκησε δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, υπογραμμίζοντας πως «ό,τι χειρότερο είχε να δώσει το έδωσε» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μία μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να δώσει λύσεις στο θέμα της υγείας και των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, τονίζοντας πως « η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει χειρότερα, επομένως θα πρέπει να δοκιμάσουμε και αυτούς που δεν έχουν κυβερνήσει και στη συνέχεια να τους κρίνουμε με την ψήφο μας».
Στο χώρο αυτό είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με εκπρόσωπους του τοπικού τύπου και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών καθώς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, όπως ο περιφερειακός σύμβουλος κ.Τάκης Χαρίτος, ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ.Σταμάτης Σακελλίων και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος κ. Ανέστης Στρατιάδης, ενώ συναντήθηκε λίγο αργότερα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και με την υποψήφια δήμαρχο Κομοτηνή κ.Ελένη Λαφτσή.
Λίγο πριν την αναχώρησή του από την Κομοτηνή, ο κ. Φουντουλάκης μίλησε στον «ΠτΘ» για την απόφασή του να διεκδικήσει μία θέση στο ευρωκοινοβούλιο, τη θέση του για την «Ευρώπη των λαών», τον ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο αυτός να είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Γιώργος Φουντουλάκης όμως…
«Τα άτομα με αναπηρία έχουν την ικανότητα, πέρα από τις αντίξοες συνθήκες μετακίνησής τους, να μπορούν να συμμετέχουν στα κοινά»

ΠτΘ: κ. Φουντουλάκη, η υποψηφιότητά σας είναι η πρώτη ενασχόλησή σας με την πολιτική, και πώς οδηγηθήκατε σ’ αυτήν την απόφαση;
Γ.Φ.: Όχι, και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές δέχτηκα προτάσεις να ενταχθώ στο ψηφοδέλτιο αλλά δεν δέχτηκα γιατί θεώρησα ότι οι θέσεις τους ήταν διακοσμητικές. Για μένα θέσεις διακοσμητικές, που έχουν να κάνουν με την εκμετάλλευση ενός ατόμου με αναπηρία που ασχολείται με τα κοινά, δεν επιτρέπονται για λόγους αξιοπρέπειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μου είχε κάνει την πρόταση και το 2012 να είμαι υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών, μάλιστα ο πρόεδρος μου το ζητούσε επιτακτικά αλλά λόγω ενός οικογενειακού προβλήματος το αρνήθηκα ευγενικά. Όσο αφορά στην τωρινή μου υποψηφιότητα ως ευρωβουλευτή με πήραν από τα κεντρικά και μου ζήτησαν να στείλω ένα βιογραφικό και μου ανακοίνωσαν μετά την πρόθεσή τους να είμαι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το δέχτηκα ευχαρίστως πιστεύοντας στην τιμή που μου κάνανε τόσο προσωπικά όσο και σε όλα τα άτομα με αναπηρία. Θα πρέπει κι εγώ να δείξω ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν την ικανότητα, πέρα από τις αντίξοες συνθήκες μετακίνησής τους, να μπορούν να συμμετέχουν στα κοινά. Ήδη κάνω μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα από την Κρήτη μέχρι εδώ τη Θράκη.

«Το επίπεδο ζωής των ατόμων με αναπηρία στην χώρα μας δεν έχει φτάσει το επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών κρατών, είμαστε πολύ πίσω σε πολλούς τομείς»
ΠτΘ: Το εγχώριο πολιτικό σύστημα αλλά και η Ευρωβουλή ενδεχομένως έχει τα άτομα με αναπηρία στην «απομόνωση». Είναι κι αυτός ένας λόγος που αποφασίσατε να είστε υποψήφιος για την Ευρωβουλή;
Γ.Φ.: Πιστεύω ότι μια αριστερή Ευρωβουλή, περισσότερο δημοκρατική, με μια άλλη νοοτροπία θα βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία. Και τώρα υπάρχουν προγράμματα που μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιήσει για τα άτομα με αναπηρία αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει από τους κρατικοδίαιτους το ανάλογο ενδιαφέρον. Πιστεύω λοιπόν ότι μέσα από την Ευρωβουλή μπορούμε να πιέσουμε για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο των ατόμων με αναπηρία, για μια καλύτερη αντιμετώπισή τους. Η αλήθεια είναι ότι το επίπεδο ζωής των ατόμων με αναπηρία στην χώρα μας δεν έχει φτάσει το επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών κρατών, είμαστε πολύ πίσω σε πολλούς τομείς. Στο μόνο που είμαστε καλύτεροι, σύμφωνα με τη δυναμική μας και τον πληθυσμό μας, είναι στον αθλητισμό. Είμαστε μια μικρή χώρα με πολύ μεγάλο έργο στον αθλητισμό, μην ξεχνάτε ότι το 2004 σε σύνολο 150 χωρών περίπου καταλάβαμε την 21η θέση, και στο Πεκίνο τα μετάλλιά μας αυξήθηκαν από 18 σε 23. Είμαστε η μοναδική χώρα που μετά από τους ολυμπιακούς αγώνες που έγιναν στη χώρα της αύξησε τα μετάλλιά της σε ολυμπιακούς αγώνες που έγιναν σε άλλο κράτος. Επομένως εκτιμώ ότι η ψήφος στην Ευρωβουλή έχει μια μεγάλη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλα τα κράτη, διότι θα πρέπει να αλλάξουμε και τη βούληση και το προφίλ των κρατούντων και να μπει φραγμός στην κηδεμονία της Γερμανίας με τις πολιτικές της οποίας οδηγεί σε καταστροφή την ευρωζώνη.

«Μέγιστο λάθος η κάθοδος του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές με την ΕΛΙΑ»
ΠτΘ: Πιστεύετε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ;
Γ.Φ: Πιστεύω ότι τουλάχιστον θα είναι ο κορμός της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα έχουμε μεγάλες αλλαγές και σε άλλα κόμματα και ειδικά στα κεντροαριστερά κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ που έκανε την «ντρίπλα» να κατέβει στις ευρωεκλογές με την ΕΛΙΑ που για μένα αυτό είναι μέγιστο λάθος.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δυνατότητες, είναι νέος, έχει όρεξη και πιστεύει σε μια ανατροπή και καλυτέρευση της χώρας μας»
ΠτΘ: Εκφράζεστε ενθέρμως για τον Αλέξη Τσίπρα. Τον πιστεύεται όντως τόσο πολύ; Πιστεύεται ότι μπορεί να κάνει την αλλαγή.
Γ.Φ.: Τον πιστεύω γιατί είναι ένας νέος άνθρωπος και κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να δείχνουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους νέους ανθρώπους. Φυσικά σέβομαι και τους παλιούς, αλλά δεν μ’ αρέσει να βλέπω συνέχεια τα ίδια πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου, αυτή την οικογενειοκρατία. Πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δυνατότητες, είναι νέος, έχει όρεξη και πιστεύει σε μια ανατροπή και καλυτέρευση της χώρας μας. Ας μην είμαστε αιθεροβάμονες, στην ουσία έχουμε χρεοκοπήσει, απλά δεν το λέμε επίσημα και έπονται κι άλλες «παρενέργειες» με το μεσοπρόθεσμο. Πιστεύω όμως ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα λέει και ένα «όχι» στις διαπραγματεύσεις. Δεν θα έχουμε καταστάσεις όπως αυτή που ζήσαμε πρόσφατα όταν ο κ. Βενιζέλος κατά την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα είπε ότι συζήτησαν το θέμα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου και την άλλη μέρα η καγκελαρία έβγαλε ανακοίνωση και είπε ότι δεν συζήτησαν κανένα τέτοιο θέμα.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει χειρότερο για την Ευρώπη από το να βγει πρώτο το κόμμα της Μαρί Λεπέν στις ευρωεκλογές»
ΠτΘ: Θεωρείτε ότι υπάρχουν κι άλλες φωνές στην Ευρώπη που επιθυμούν το ίδιο πράγμα, περισσότερη Ευρώπη δηλαδή;
Γ.Φ.: Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένας ευρωσκεπτικισμός στους λαούς, αλλά υπάρχουν και κινήματα που προσπαθούν να ανατρέψουν αυτή την πορεία. Φυσικά υπάρχουν και χώρες που ευδοκιμεί ο φασισμός, όπως στη Γαλλία σύμφωνα με αυτά που δείχνουν τα γκάλοπ που είδαν το φως της δημοσιότητας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει χειρότερο για την Ευρώπη από το να βγει πρώτο το κόμμα της Μαρί Λεπέν στις ευρωεκλογές. Οι λαοί παλεύουν και δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, υπάρχει ο δύσκολος δρόμος. Το παρήγορο είναι ότι σύμφωνα με επίσημο γκάλοπ της Ε.Ε. η μόνη χώρα που θα κερδίσει τις ευρωεκλογές η Αριστερά είναι η Ελλάδα. Αυτό είναι ένα καλό γεγονός και αν όχι τώρα, αργότερα, θα συμπαρασύρει και άλλους και θα δουν ότι είναι εφικτή μια άλλη προοπτική στην Ευρώπη.

Συντάκτης: Νατάσσα Βαφειάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου