Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ο Γιώργος Φουντουλάκης για το νομοσχέδιο της Ειδικής Αγωγής

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Φουντουλάκης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

«Ο νέος νόμος της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης που έχει βγει προς διαβούλευση, θα έπρεπε να λύνει τα χρόνια προβλήματα που αφορούν στη φοίτηση των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αντ΄αυτού, το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, υποβαθμίζει τα ειδικά σχολεία, οδηγώντας τα ουσιαστικά στην οριστική κατάργησή τους. "Πιπιλίζοντας" την καραμέλα περί δήθεν ενίσχυσης της ένταξης των μαθητών με αναπηρία στα γενικά σχολεία και την εκπαιδευτική τους συνεκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί τη διαφορά μεταξύ ουσιαστικής εκπαιδευτικής ένταξης και απλής "μετακόμισης" των παιδιών με αναπηρία στα γενικά σχολεία. Τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ενταχθούν -χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη- στα γενικά σχολεία κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζει ένα κράτος πρόνοιας. 

Γονείς και εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να φορτωθούν το βάρος της ανυπαρξίας ενός κράτους που τιμωρεί τους πολίτες του. 

Ένα ακόμη πρόβλημα που εντοπίζεται στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι στο θέμα της στελέχωσης. Το προσωπικό λίγο, τα κριτήρια πρόσληψης σε κάποιες περιπτώσεις αδιαφανή, με αποτέλεσμα τα ειδικά σχολεία να μην είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης των μαθητών. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι τα ειδικά σχολεία είναι αναντικατάστατα για ορισμένες περιπτώσεις μαθητών, όπως και το προσωπικό που τα στελεχώνουν. 

Ας φροντίσουν λοιπόν να τα αναβαθμίσουν και όχι να τα οδηγούν στην κατάργηση. Επιπλέον πρέπει η πολιτεία να αφουγκραστεί τις προτάσεις των καθ' ύλην αρμοδίων για θέματα ειδικής αγωγής εκπαιδευτικών των ειδικών σχολείων και να μεριμνήσει για τη δημιουργία πρώιμων κέντρων παρέμβασης για παιδιά με αναπηρία προσχολικής ηλικίας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου