Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

«Η πολιτική της κυβέρνησης για τα ΑμΕΑ είναι ρατσιστική» δηλώνει στη WebTv του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Φουντουλάκης

Η πολιτική της κυβέρνησης για τα ΑμΕΑ είναι ρατσιστική, δηλώνει στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Φουντουλάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Φουντουλάκης, με πλούσια δράση στην κοινωνία των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, υποστηρίζει ότι οι ανάπηροι πλήρωσαν περισσότερο από κάθε άλλη πληθυσμιακή ομάδα «τη στυγνή πραγματικότητα της τετραετίας του μνημονίου και της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ». Επισημαίνει, μάλιστα, ότι καταργήθηκε το νομικό προστατευτικό πλαίσιο για τα ΑμΕΑ και ότι εκείνα βιώνουν δραματικά τον κοινωνικό αποκλεισμό τους. 

Η πλήρης συνέντευξη έχει ως εξής: 


Ερ: Κύριε Φουντουλάκη, το σχόλιό σας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πώς είδατε το αποτέλεσμα;
Απ: Οι χθεσινές εκλογές είχαν έναν άλλο χαρακτήρα και άλλος θα είναι την Κυριακή. Το θετικό είναι ότι στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Αττικής η ΝΔ έμεινε έξω και από τον δήμο της Αθήνας και από την Περιφέρεια. Η Ρένα Δούρου πήρε την πρωτιά σε αντίθεση με τα προγνωστικά που έδιναν και ο Σακελλαρίδης για τον δήμο Αθηναίων πήγε πολύ καλά. Πιστεύω ότι το σύνθημα της νίκης θα δοθεί την Κυριακή, γιατί τότε οι εκλογές θα είναι καθαρά πολιτικές. Καλώ τον κόσμο να στηρίξει σθεναρά τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα φέρει την πτώση της κυβέρνησης την επόμενη ημέρα.

Ερ: Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε με την υποψηφιότητά σας;
Απ: Αποδέχθηκα την πρόταση του προέδρου κ. Τσίπρα αφενός γιατί μας δίνει όραμα και ελπίδα και αφετέρου για να περάσω το μήνυμα στα άτομα με αναπηρία ότι πρέπει να συμμετέχουν στα κοινά. Το παράπονό μου είναι ότι πολλά ΜΜΕ έχουν προβάλει λίγους υποψηφίους από το χώρο των ΑμεΑ.

Ερ: Τα προβλήματα των ΑΜΕΑ είναι πολλά. Ένα είναι ο κοινωνικός τους αποκλεισμός, που τον βιώνουν καθημερικά. Η κυβέρνηση τι έχει κάνει για να βοηθήσει αυτή την κατηγορία των συνανθρώπων μας;
Απ: Η κυβέρνηση έχει ρατσιστική νοοτροπία. Πρώτον, σε αυτά τα τέσερα χρόνια της λιτότητας δεν προσλήφθηκε σε εργασία ούτε ένα ατομο με αναπηρία. Καταργήθηκαν όλοι οι νόμοι που τους προστάτευαν με μια ποσώστωση 5% στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό. Κατήργησαν ακόμη και τις 24 -25 θέσεις που ήταν κίνητρο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμια. Μας ταλαιπωρούν και ο ΕΟΠΠΥ χρωστά σε χιλιάδες αναπήρους μεγάλα ποσά, 7.000 - 8.000 ευρώ, με υποσχέσεις ότι θα εξοφληθούν σύντομα. Στα ΚΕΠΟ, όπου έπρεπε να διαπιστωθεί η αναπηρία, καθυστερούσαν τις εξετάσεις και όταν ύστερα από πολλούς μήνες έκαναν τη διάγνωση, δεν μας κατέβαλαν τα αναδρομικά. Τέλος, ακόμη και στο «μαϊμουδίστικο» πλεόνασμα εξαίρεσαν άτομα με βαριά αναπηρία 80% - 100%, γιατί, όπως υποστήριξαν, φιλοξενούνταν από τους γονείς τους. Υπάρχει πιο χυδαία αντιμετώπιση από αυτό; Τα παιδιά αυτά έχουν αναγκη τους γονείς τους, δεν μπορούν οι γονείς να τα πετάξουν έξω για να πάρουν το πεντακοσάρικο. Οι ανάπηροι πλήρωσαν περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία του πληθυσμού αυτή τη στυγνή πραγματικότητα της 4ετίας του μνημονίου και της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Ερ: Είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Πιστεύετε ότι η Ευρώπη είναι πιο ευαίσθητη στα θέματα των ΑμεΑ ή και εκεί υπάρχει πρόβλημα;
Απ: Θεωρώ ότι στην Ευρώπη η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της στα ΑμεΑ. Στην Ευρώπη έχει λυθεί το θέμα της προσπελασιμότητας, ενώ στην Ελλάδα όχι.
Η συμπεριφορά του κόσμου στα ΑμεΑ είναι τελείως διαφορετική, υπάρχει περισσότερη ευαισθησία. Στην Ελλάδα, υπάρχει αδιαφορία. Πιστεύω ότι μια δυνατή Αριστερά στις ευρωεκλογές θα βοηθήσει περισσότερο. Από την πλευρά μου, υπόσχομαι να σταθώ όχι μόνο στα ΑμεΑ, αλλά και γενικότερα να στηρίξω τις θέσεις των ευαίσθητων ομάδων του λαού μας. Τριάντα χρόνια που ασχολούμαι διακρίνομαι από συνέπεια και αγωνιστικότητα. Εκλέγομαι συνέχεια από το χώρο με συντριπτικά ποσοστά γιατί δουλεύω. Παρά τη δυσκολία κινητικότητας που έχω γύρισα όλη την Ελλάδα.

Ερ: Τι θα προτάξετε, ως ευρωβουλευτής, εφόσον εκλεγείτε στο Ευρωκοινοβούλιο, για τα ΑμεΑ στην Ελλάδα;
Απ: Προτεραιότητά μου είναι τα ΑμεΑ να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν. Δεύτερο θέμα είναι το καλύτερο βιοτικό τους επίπεδο, να υπάρχει υποδομή στα σχολεία και στα πανεπιστήμια να συμμετέχουν και να μορφώνονται. Τρίτον, η ενίσχυση του αθλητισμού των αναπήρων. Στόχος μας είναι να βγουν από το σπίτι τους μέσω του αθλητισμού και να κατακτήσουν ισότιμα την ένταξή τους στην κοινωνία. Επιπλέον, να υπάρχει προσβασιμότητα, κάτι που δεν έχουμε στην Ελλάδα. Πιστεύω στην Ευρωβουλή, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες φωνές, οι κατάλληλοι άνθρωποι… 
Υπάρχουν πολλά προγράμματα χρηματοδοτικά στην ΕΕ με τεράστια κονδύλια. Αγωνίζομαι να πάρω 1 εκατ. για τον αθλητισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου