Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Δήλωση Φουντουλάκη για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Η δήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Φουντουλάκη, για τις ρυθμίσεις που θα προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και θα αφορά τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση...

«Θέλω προκαταβολικά να εκφράσω τις ενστάσεις μου σε διαροές που ακούγονται από πηγές του Υπουργείου Παιδείας και αφορούν τις ρυθμίσεις που θα προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου και θα αφορά τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Σύμφωνα με τις "διαροές" για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αυτό, οι έχοντες δια βίου αναπηρία άνω του 67% που πάσχουν από απώλεια ακοής ή απώλεια όρασης ή τετραπληγία θα δικαιούνται διορισμό(μόνιμοι ή αναπληρωτές), μετάθεση ή απόσπαση ΜΟΝΟ στις σχολικές μονάδες που αντιστοιχούν στην αναπηρία τους με μια προτεραιότητα 30% ανά κλάδο και ειδικότητα. Καθώς τα ειδικά σχολεία για τις συγκεκριμένες αναπηρίες είναι ελάχιστα στην Ελληνική επικράτεια, το αποτέλεσμα τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης θα είναι να βρεθούν στην ανεργία η πλειοψηφία των προαναφερόμενων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και λοιπών ειδικοτήτων (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λ.π)

Ωστόσο οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του νόμου αυτού θα είναι πολύ χειρότερες:
1. Ο στιγματισμός των ΑμεΑ εκπαιδευτικών με τύφλωση, κώφωση/βαρηκοΐα ή τετραπληγία ως ανεπαρκείς, θα επηρεάσει και τους μόνιμους εκπαιδευτικούς των κατηγοριών αυτών και οι οποίοι δεν έχουν οργανικές θέσεις σε σχολεία αντίστοιχα της αναπηρίας τους καθώς μια νομική κατοχύρωση της «ανεπάρκειας» τους μέσα στο νομοσχέδιο αυτό μπορεί να ωθήσει άλλους εκπαιδευτικούς στην διεκδίκηση των θέσεών τους ως «επαρκέστεροι».
2. Επίσης, στιγματίζοντάς μας ως ανεπαρκείς να δουλέψουμε με παιδιά που δεν αφορούν την αναπηρία μας, δημιουργεί ένα αρνητικό στερεότυπο που θα μας ακολουθήσει και στον ιδιωτικό τομέα (εφόσον ο δημόσιος μας πετάει κυριολεκτικά εκτός έργου) κάνοντας την εργασιακή μας επιβίωση ως εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους κ.λ.π. σχεδόν ανέφικτη! 

Ακόμη θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως το παρόν νομοσχέδιο ενέχει και άλλες «διακριτικές» παγίδες για τον ΑμεΑ πληθυσμό:
Καταρχάς, καταργείται η προτεραιότητα των ΑμεΑ αναπληρωτών και ο λεγόμενος Πίνακας Α (μέχρι στιγμής οι Αμεα τοποθετούνταν σε ξεχωριστό πίνακα -τον Πίνακα Α- και δικαιούνταν τον 20% επί των προσλήψεων δηλαδή για τέσσερις εργαζομένους προσλαμβανόταν ένας ΑμέΑ) και αντί αυτού η αναπηρία μοριδοτείται μόνο με 3 μόρια. 

Επίσης εισάγεται ο όρος «δια βίου αναπηρία» ως προϋπόθεση της όποιας μοριοδότησης κάτι που θα αποκλείσει έναν μεγάλο αριθμό ΑμεΑ αναπληρωτών να μοριοδοτηθεί αναλόγως αφού τα κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ) λειτουργούν κατά τρόπο φειδωλό, τέτοιον ώστε ακόμα και άνθρωποι με σοβαρές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες βρίσκονται σε μια διαδικασία χρόνιων ενστάσεων για να αποκτήσουν το αυτονόητο «δια βίου»!

Καλούμε το Υπουργείο παιδείας να διαψεύσει την πρόθεση του να περάσει τέτοιες αναχρονιστικές και ρατσιστικές ενάντια στους εκπαιδευτικούς με αναπηρία νομοθετικές ρυθμίσεις και το προειδοποιούμε ότι η αντίδραση του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας θα είναι άμεση και δυναμική σε περίπτωση που δεν ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου